Explosieve groei aantal bouwbedrijven

Op 1 januari 2019 bedroeg het aantal bedrijfsvestigingen in de bouwnijverheid bijna 182 duizend. Dat is bijna 8 procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal ooit gemeten. Bent u ook een bouwbedrijf gestart? Dan loopt u specifieke risico´s.

Aannemers op de bouwplaats
Nieuws
Datum: 20-05-2019

De explosieve groei van het aantal bedrijven in de bouwsector is grotendeels toe te schrijven aan de situatie op de huizenmarkt. Er zijn te weinig woningen, dus er moet veel worden bijgebouwd. Huizenbezitters kiezen bovendien vaak voor een verbouwing om meer ruimte te creëren of om hun woning te verduurzamen. En omdat het economisch goed gaat, is er ook meer geld voor woningverbetering.

Vooral zzp´ers

De meeste nieuwe bedrijven kwamen erbij in de algemene bouw, elektrotechnische bouwinstallatie, timmerbedrijven, vloer- en wandafwerkingsbedrijven, grondverzetbedrijven, schilders- en glaszetbedrijven, metsel- en voegbedrijven, loodgieters- en fittersbedrijven en stukadoors. Vrijwel alle starters zijn zzp´ers.

Risico´s bouwbedrijven

Als bouwondernemer heeft u te maken met specifieke risico´s. U werkt met materialen en gereedschappen. Die kunnen gestolen of vernield worden of ze kunnen beschadigd raken door brand of storm. Er kan tijdens de bouw iets mis gaan door ontwerp-, constructie- of materiaalfouten. Verder kunt u onbedoeld bij anderen schade veroorzaken. Bijvoorbeeld aan gebouwen en eigendommen van de opdrachtgever of aan persoonlijke eigendommen van mensen die op de bouwplaats werkzaam zijn.

CAR

Veel van deze risico’s kunt u afdekken met een Construction All Risk (CAR)-verzekering. Het is een typische maatwerkverzekering die u naar wens kunt invullen. Naast materieel en gereedschap kunt u hulpmateriaal zoals steigers, bouwketen, loodsen en machines meeverzekeren. Ook schade die ontstaat tijdens het transport of in de onderhoudsperiode kunt u afdekken. U kunt zich voor de duur van het hele bouwproject verzekeren en de verzekering verlengen als het project uitloopt. Bedenk dat klanten steeds vaker willen dat u een CAR-verzekering heeft.

Financiën

Naast bedrijfsrisico´s loopt u als zzp´er ook andere financiële risico´s. De kans op ongevallen is in de bouw bijvoorbeeld relatief groot. Wat gebeurt er met uw inkomen als u door een ongeval arbeidsongeschikt raakt? Is er iemand die u kan vervangen? En pensioenopbouw heeft misschien niet uw hoogste prioriteit, maar moet u op een gegeven moment toch echt gaan regelen.

Neem contact op met ons kantoor als u als zzp´er in de bouw werkt of gaat werken. Wij bespreken met u hoe uw CAR-verzekering eruit moet zien en welke andere verzekeringen en voorzieningen u nodig kunt hebben.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.